České buchty
Skvělé buchty, kterými jsem se inspirovala na jedněch slovenských stránkách :) Mimochodem "Emko" děkuji, jsou vynikající :) Jak díky tomu, že se s těstem výborně pracuje :), tak díky tomu, že skvěle chutnají ... Jedinou nevýhodou je, že nevydrží do druhého dne :D, tedy pokud je neuchráníte vlastním tělem :D.
500g polohrubá mouka
80g máslo
60g cukr krystal
25g čerstvé droždí
1 vejce
1 žloutek
300 - 350ml mléko
1KL sůl
1KL citronová kůra
Nejprve si připravíme kvásek z droždí a trochy mléka. Poté v misce vyšleháme změklé máslo, přidáme vejce a žloutek, cukr, citronovou kůru a sůl a důkladně vyšleháme. Kvásek a máslovou směs přidáme do větší mísy k mouce a dle potřeby dolijeme zbytek mléka a pořádně hněteme dokud není těsto vláčné a plné "bublinek".
Těsto necháme asi 1,5 hodiny na teple vykynout.
Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, rozválíme a nakrájíme na čtverce, které plníme. (tvaroh, mák, povidla, švestky aj.)
Buchty klademe na máslem důkladně vymazaný pekáč hezky jednu vedle druhé :) a poté je ještě potřeme seshora a každou i důkladně ze stran.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 stupňů do růžova asi 45 minut.
Buchty po upečení vyklopíme a pocukrujeme.
Přeji dobrou chuť.